Kvalitetsforskjeller

Terrassemarkiser:

Vi produserer på eksakte mål et norsk patentert fabrikat levert av Rex AS. Fabrikken ligger i Østfold og leverer den viktigste komponenten på en terrassemarkise, nemlig armene på markisen. Rex har over 45 års erfaring på utvikling og produksjon av markiser. Erfaringsmessig er nordiske markise systemer bedre egnet for vårt klima og i hvert fall et tryggere kjøp.

Levetid på stativene: ca 35-40 år. NB! Se punktet angående eloksert/lakkert.

Største mål:

Opp til 9 meters bredde er det ingen problem å produsere vår type terrassemarkise. Ønskes større bredde, må man skjøte røret som duken ruller seg på – samt frontskinnen. Det går, men anbefales ikke pga redusert levetid – da en sveiseskjøt blir en svakhet. Her tilbyr mange konkurrenter kun 7 m bredde som maksimum. Tips: Sjekk derfor at det ikke brukes skjøtet front eller dukrør – dersom du skal kjøpe en markise over 7 m.

Maks utfall (ut fra veggen) på våre markiser er 3,5 meter. Utfallet begynner på 1,5 meter og fortsetter til 2 – 2,5 – 3 – 3,5 meter.

Som nevnt er armene den aller viktigste og dyreste komponenten på en terrassemarkise og det er tre veldig viktige forskjeller mellom de ulike aktørene:

 1. Tykkelsen på aluminiumen og diameter rundt armen. Dette er helt avgjørende for når armen knekker.
 2. Fjærsystemet som gjør duken stram. En terrassemarkise skal ikke være en hengekøye.
 3. Alle våre markiser blir levert med flexi vinkeljustering som standard. Dette betyr at man kan ved hjelp av en sveiv forandre vinkelen på markisen fra vannrett til 45 grader trinnløst i løpet av sekunder. Dette er en kjempefordel som kan brukes daglig avhengig av årstid, værforhold osv. Dette er nærmest et “must” å ha da terrassemarkiser uten har en tendens til å bli skjeve ved et vindkast. Vi har det som standard hos andre som tilbyr dette er det en tilleggskostnad.

På disse tre punktene varierer kvaliteten mye blant aktørene i Europa. Av de store leverandørene på det norske markedet kan vi si at kvalitetsforskjellene er mindre nå enn tidligere. Ingen av de norske «faller» fra hverandre. Vi har valgt og kun tilby en kvalitet som vi mener er toppsjiktet i stedet for å tilby mange forskjellige. Vi skjønner at kjøp av terrassemarkise er forvirrende når et firma muligens tilbyr tre forskjellige kvaliteter og at toppmodellen deres «liksom er overlegent» alle andres. Beste tips vi kan gi er dermed å få pris på toppmodellen hos de forskjellige aktørene og husk med Flexi (trinnløs vinkeljustering) for deretter å sammenligne. Les mer på «Kjøpsråd«. Vi har for øvrig de fleste terrassemarkise armene på det norske markedet i våre lokaler så her kan kunden se med egne øyne hva som er best.

Vi leverer også terrassemarkiser med utfall på 460 og 510 cm, men prisen gjør at disse markisene kun leveres til bedriftsmarkedet. I tillegg tåler ikke en vanlig husvegg vekten av disse markisene.

 

Fordeler og ulemper med stativ i eloksert aluminium (sølvgrå) eller pulverlakkert stativ:

Vi har begge deler.

 

Pulverlakkerte stativ:

Fordeler:

 • Bra utseende

Ulemper:

 • Lakken flasser av etter ca 15 år om alluminiumen først er bearbeidet med noe som kalles seksverdig kromatering som gjør at lakken fester seg bedre. Uten denne bearbeidingen holder lakken i 8-10 år.
 • Støv er mer synlig enn på elokserte stativ
 • Får man en skade i lakken må den utbedres snarest ellers vil skadeomfanget utvikle seg.
 • Regnvann lager sorte/grå striper i lakken som må poleres bort – eller alternativt: vaskes ofte.

Elokserte stativ (sølvgrå):

Fordeler:

 • Bra utseende
 • Ingenting som flasser av
 • Støv er mindre synlig
 • Skade i elokseringen trenger ikke utbedres

Ulemper:

 • Ingen

Vi demonterer etter kundens ønske lakkerte stativ typisk etter 15-20 år selv om holdbarheten i selve stativet egentlig er det dobbelte. Elokserte stativ har ingen av disse ulempene og derfor demonteres disse etter ca 30-40 år.

Hva med resten av markisen:

Markisestoff er en standard og er laget av 100% acryl og veier 290-300 gram pr m2 med en vannsøyle på 300-370 mm. Det finnes noen få utvalgte duker som er litt tykkere og veier opp mot 360 g pr m2, men disse er lite brukt i bransjen. Det er stort sett to store produsenter som benyttes i Norge, den ene er fra Østerrike og den andre fra Italia. Disse leverer bortimot 90% av alle dukene som benyttes i Norge. Det finnes også andre europeiske leverandører som har de resterende 10%. Vi tilbyr alle. Det tryggeste valget er å velge enten Sattler (Østerrike) eller Sandatex (Italia) fordi alle i solskjermingsbransjen i Norge kan levere fra de to fabrikkene og dermed unngår man å binde seg til en aktør i markedet.  Alle markiseduker på bredde over 120 cm må skjøtes og vi syr alltid med symmetriske sømmer. Dette er ikke en standard i bransjen og er spesielt viktig på små markiser.

Siden det ikke finnes noen norsk produsent av motor og automatikk importerer vi disse direkte fra Somfy, som er Europas største leverandør. Somfy er også det mest brukte merket på det norske marked. For øvrig kan nevnes at motorer er av samme kvalitet uansett merke etter vår erfaring.

Da resten av komponentene på en terrassemarkise er tilnærmet identiske finnes ingen  kvalitetsforskjeller.

Vi kan konkludere med at kvalitetsforskjellene på terrassemarkiser ligger i armene på markisen da resten av markisen er bygd av standard komponenter eller komponenter av lik kvalitet. Vi har ingen anbefaling og gi om hvorvidt man ønsker lakkert eller eloksert stativ. Hvis man mener 15-20 år er lenge nok og er mest interessert i et sortlakkert stativ så fungerer jo det.

Fasademarkiser/vindusmarkiser:

Her er det kun å kjøpe på pris ingen nevnverdige kvalitetsforskjeller. NB! Sjekk at duken er sydd med symmetriske sømmer. Levetiden er ca 20-25 år.

Utvendige persienner:

Finnes hovedsakelig to forskjellige typer utvendige persienner på det norske markedet, nemlig 50mm og 80 mm brede lameller. 90 mm brede lameller finnes også, men brukes lite. Vi leverer alle tre variantene. Det er tykkelsen på lamellene som kunne vært forskjellene her, men siden det er en standard med 0,23 mm tykkelse på 50 mm og 0,48 mm tykkelse på 80 mm er kvaliteten det samme. Det er en estetisk forskjell på toppkassetten (kassen) som persiennen parkeres i. Den finnes både i aluminium og plastisol (blikk kassett). Aluminiums kassetten er noe mer kostbar, men de aller fleste velger denne da den ser mye finere ut. Vi leverer begge. På privat hus benyttes nesten utelukkende 50mm da disse bygger mye mindre og blir mye mer estetisk riktig samt er rimeligere i innkjøp. 80mm benyttes på store glassflater over 2,5-3 meters bredder. Ingen kvalitetsforskjeller mellom forhandlere da komponentene er de samme, det er bare forskjellige fabrikker som produserer persiennene. Levetiden avhenger av hvor stor persiennen produseres og om man velger 50 eller 80mm brede lameller. Et standard vindu på 120x120cm er levetiden ca 20-25 år, men på et vindu som måler 300×200 cm reduseres den betraktelig til 8-10 år hvis man benytter 50mm. Derimot vil en 80m persienne på 300×200 cm holde i ca 20 år. Siden det ikke finnes noen kvalitetsforskjeller, kjøp på pris og service. Hvis noe skulle oppstå ligger vår fabrikk i nærområdet og ikke f.eks Polen, Tjekkia eller Tyskland.

Screengardiner:

Se forklaringer på de forskjellige variantene under “eksteriør” menyen på forsiden.

Kurvmarkiser:

Fabrikken ligger i Molde og leverer til de fleste aktørene på markedet dermed ingen kvalitetsforskjeller.

Innvendige produkter:

Persienner (både tre og metall), plissègardiner, rullegardiner, lamellgardiner, nuette og duette.
Ingen kvalitetsforskjeller. Fabrikken som produserer for oss ligger i Tomter og leverer til veldig mange av forhandlerne sør for Trondheim. Kjøp på pris og service.